Bahan2nya :
3 pokok keladi - disiat kulitnya dan potong2, ambil sekali ubinya
1/2 cwn jus asam jawa, boleh juga guna asam keping
2 tangkai daun kesum
Garam dan gula secukup rasa3 pokok keladi - disiat kulitnya dan potong2, ambil sekali ubinya
1/2 cwn jus asam jawa, boleh juga guna asam keping
2 tangkai daun kesum
Air secukupnya
Bahan kisar :
5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cwn ikan bilis - buang kotoran, cuci dan toskan
1 inci kunyit hidup
sedikit belacan
5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cwn ikan bilis - buang kotoran, cuci dan toskan
1 inci kunyit hidup
sedikit belacan
Cara2nya :
1. Siang batang keladi, cuci dan toskan. Rebus keladi dan batangnya hingga empuk.
2. Setelah empuk, tutup api dan toskan airnya. Ketepikan dulu.
3. Dalam periuk masukkan bahan-bahan yg kisar. Tambah sedikit air dan biarkan mendidih.
4. Tambahkan air secukupnya. Masukkan batang keladi tadi, jus asam jawa, gula dan garam.
5. Masukkan daun kesum dan perasakan.
6. Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah tutupkan api dan hidangkan bersama lauk kegemaran.
1. Siang batang keladi, cuci dan toskan. Rebus keladi dan batangnya hingga empuk.
2. Setelah empuk, tutup api dan toskan airnya. Ketepikan dulu.
3. Dalam periuk masukkan bahan-bahan yg kisar. Tambah sedikit air dan biarkan mendidih.
4. Tambahkan air secukupnya. Masukkan batang keladi tadi, jus asam jawa, gula dan garam.
5. Masukkan daun kesum dan perasakan.
6. Sekiranya dah cukup rasa, bolehlah tutupkan api dan hidangkan bersama lauk kegemaran.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.