Bahan2nya:
3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas (betul2 panas, yg baru masak)
1/2 cawan susu pekat manis (ikut selera masing2)
Sedikit garam3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas (betul2 panas, yg baru masak)
1/2 cawan susu pekat manis (ikut selera masing2)
Cara2nya:
1. Gaulkan semua bahan. Kalau adunan dah sejuk sikit bolehlah digaul menggunakan tangan.
2. Adunan akan menjadi doh yang melekat2 kt tangan (macam nak buat kuih keria).
3. Basahkan sikit tangan, kemudian kepal2kan adunan tadi menjadi bulat. Saiz bergantung kepada selera masing2. Buat sehingga habis adunan dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah selama 1 jam.
4. Goreng dgn menggunakan minyak yg banyak. Masa menggoreng, pastikan selalu kaup balik cucur supaya cucur akan jadi bulat dan cantik.
1. Gaulkan semua bahan. Kalau adunan dah sejuk sikit bolehlah digaul menggunakan tangan.
2. Adunan akan menjadi doh yang melekat2 kt tangan (macam nak buat kuih keria).
3. Basahkan sikit tangan, kemudian kepal2kan adunan tadi menjadi bulat. Saiz bergantung kepada selera masing2. Buat sehingga habis adunan dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah selama 1 jam.
4. Goreng dgn menggunakan minyak yg banyak. Masa menggoreng, pastikan selalu kaup balik cucur supaya cucur akan jadi bulat dan cantik.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.