Bahan2nya:
500 gm daging - dipotong nipis
1 s/b serbuk jintan manis - dibancuh dgn air rebusan
1 s/k serbuk jintan putih - dibancuh dgn air rebusan
4 s/b minyak masak500 gm daging - dipotong nipis
1 s/b serbuk jintan manis - dibancuh dgn air rebusan
1 s/k serbuk jintan putih - dibancuh dgn air rebusan
5 s/b kicap pekat
1/2 cawan jus asam jawa
Gula secukupnya
Bahan2 Kisar:
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
15 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
15 tangkai cili kering
Cara2nya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan jintan yg dibancuhkan hingga wangi.
2. Masukkan daging dan sedikit air. Biarkan sehingga lembut. Bila sudah lembut, masukkan kicap pekat.
3. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak. Rasakan garamnya.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan jintan yg dibancuhkan hingga wangi.
2. Masukkan daging dan sedikit air. Biarkan sehingga lembut. Bila sudah lembut, masukkan kicap pekat.
3. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak. Rasakan garamnya.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.