Bahan2 Utk. Nasi:
4 cawan beras
100 ml santan pekat ayam brand
1 inci halia - diketuk
1 helai daun pandan - disimpul
10-15 biji halba4 cawan beras
100 ml santan pekat ayam brand
1 inci halia - diketuk
1 helai daun pandan - disimpul
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Cara2nya:
1. Basuh beras.
2. Campurkan santan pekat dan air mengikut sukatan beras.
3. Masukkan garam, halba, halia dan daun pandan yang disimpul.
4. Masak nasi dengan menggunakan rice cooker seperti biasa. Bila nasi agak2 nak masak, gaul perlahan2 untuk mesrakan semua bahan. Jangan gaul lebih2 nanti nasi akan jadi patah dan x cantik.
5. Tutup semula periuk dan biarkan sehingga masak.
1. Basuh beras.
2. Campurkan santan pekat dan air mengikut sukatan beras.
3. Masukkan garam, halba, halia dan daun pandan yang disimpul.
4. Masak nasi dengan menggunakan rice cooker seperti biasa. Bila nasi agak2 nak masak, gaul perlahan2 untuk mesrakan semua bahan. Jangan gaul lebih2 nanti nasi akan jadi patah dan x cantik.
5. Tutup semula periuk dan biarkan sehingga masak.
Nota:
Hidangkan nasi bersama-sama ayam goreng, sambal tumis, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, timun dan telur rebus.
Hidangkan nasi bersama-sama ayam goreng, sambal tumis, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, timun dan telur rebus.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.