Bahan2nya:
5-6 ekor udang saiz besar
3 sudu besar minyak
2 sudu kecil cili kisar
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
nenas (dipotong cube)5-6 ekor udang saiz besar
3 sudu besar minyak
2 sudu kecil cili kisar
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 biji bawang besar (potong bulat)
daun bawang
1 sudu besar sos ikan
Bahan hiris halus:
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 cm halia
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 cm halia
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak, goreng udang separuh masak, angkat dan asingkan.
2. Dalam minyak yang sama, tumis bahan hiris halus sehingga wangi.
3. Kemudian masukan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak dan masukan sos cili,sos tomato, sos ikan dan sedikit air. Kacau sebati sehingga mendidih.
4. Masukkan udang, nenas dan bawang besar. Masak seketika, angkat dan hiaskan dgn daun bawang.
1. Panaskan minyak, goreng udang separuh masak, angkat dan asingkan.
2. Dalam minyak yang sama, tumis bahan hiris halus sehingga wangi.
3. Kemudian masukan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak dan masukan sos cili,sos tomato, sos ikan dan sedikit air. Kacau sebati sehingga mendidih.
4. Masukkan udang, nenas dan bawang besar. Masak seketika, angkat dan hiaskan dgn daun bawang.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.