::Bahan Lapisan Bawah::
Bahan2nya:
500gm beras pulut
300ml santan pekat - satukan 300ml santan pekat dengan 300ml air menjadi 600ml cecair santan
300ml air
2 tsp garam halus
1 helai daun pandan
Cara2nya:
1. Rendam pulut sekurang-kurangnya 30 minit (mesti buat).
2. Basuh, bersih dan toskan.
3. Kukus dengan semua bahan di atas selama 30 minit (kukus dalam loyang berlainan dan tidak berlubang).
4. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati. Tekan dalam loyang 10"x10"x3" yang di alas dengan plastik 16"x16".
5. Letakkan lapisan atas dan kukus selama 30 minit.
::Bahan Lapisan Atas::
Bahan2nya:
(A)
220gm gula pasir @ 10 sudu mkn gula
100gm tepung kastard @ 6 sudu mkn
400ml santan pekat - disatukan dengan air menjadi 700ml cecair santan
300ml air
2 helai daun pandan - blender dengan 100ml air (tapis dan jadikan jus pandan)
(B)
3 biji telur
1/2 tsp garam
1/4 pewarna hijau epal star brand
Cara2nya:
1. Satukan bahan2 A, kacau rata dan masukkan bahan2 B. Kacau hingga sebati. Tapi ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
2. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit. Setiap 5 minit, mesti dibuka penutup kukusan (senggeng).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.