Pages

Saturday, February 27, 2016

Agar-Agar Santan Pandan

Bahan2nya:
25 gm agar-agar tali (strips)
1500 ml air
1 cawan gula pasir
1 cawan air daun pandan (Kisar 3 helai pandan dengan 1 cawan air dan tapis)
1 biji telur gred A
2 ketul gula batu - sebesar ibu jari tangan (pilihan)
1 cawan santan segar @ santan kotak ayam brand
1/2 sudu teh garam

Cara2nya:
1. Masak agar-agar dengan air, gula pasir dan gula batu hingga larut (biar lama sikit, baru agar-agar nnt akan keras sikit. Klau sekejap, nnt tekstur agar2 lembik sikit)

2. Masukkan air pandan. Jika warna hijau kurang menyerlah boleh juga titiskan sedikit pewarna hijau.

3. Pukul telur dengan santan dan garam, kemudian tuang ke dalam periuk agar-agar tadi.

4. Kacau hingga santan dan telur masak (saya gunakan api sederhana) dan bolehlah padamkan api dapur serta tuangkan agar-agar ke dalam loyang.

5. Bila agar-agar dah sejuk, masukkan kedalam peti sejuk sebelum di hidangkan.

Nota:
Kegunaan gula batu didalam agar-agar adalah untuk mengelakkan agar-agar dari berair bila dah keras.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.