Saturday, July 30, 2011

Rendang Pedas Ayam

Bahan2:
1 ekor ayam kampung @ ayam pencen - dipotong 12
5 ulas bawang merah  - (dikisar halus) 
2 ulas bawang putih  - (dikisar halus)
3 batang serai - (dihiris halus) 
Halia sebesar ibu jari - (dikisar halus)
Kunyit hidup sebesar jari kelingking  - (dikisar halus)
Cili kering sebanyak 20 keping - (dikisar halus)
2 biji kelapa (santan pekat) 
Garam secukup rasa 
Gula secukup rasa
1 sudu besar kerisik (optional - kalau letak, rendang akan berwarna sedikit gelap & rasa pun akan berbeza sedikit)
1 helai daun kunyit - dihiris halus


Cara-caranya: 
1.       Masukkan ayam bersama2 santan, serai & bahan2 yg telah dikisar halus.
2.       Masak dgn api kecil (sebab nak bagi empuk ayam kampung @ pencen tadi).
3.       Bila kuah dah mengelegak, masukkan garam & gula secukup rasa.
4.       Kacau sekali sekala sampai kering (Ingat.. jangan biar kuah tu kering sendiri. Kalau hangit sedikit pun rendang tadi dah x sedap).
5.       Bila agak2 dah nak masak, masukkan hirisan daun kunyit & gaul rata.
6.       Lepas tu hidang sama lemang atau ketupat pulut atau makan dengan nasi panas2

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.