Friday, November 11, 2011

Puding Sagu Gula Melaka

Bahan2nya:
::Sagu::
2 cawan sagu(nak cantik pakai sagu berwarna)
1 ½ cawan air

::Santan::
1 cawan santan pekat
Secubit garam
Daun pandan - disimpul

::Gula Melaka::
1 cawan gula Melaka @ gula merah
1 cawan air panas

Cara2nya:
::Sagu::
1.       Rendam sagu lebih kurang 20 minit.
2.       Kemudian masak sagu dengan air sampai sagu kembang, likat dan kental.
3.       Tuang ke dalam acuan dan sejukkan dalam peti ais.

::Santan::
1.       Masak santan pekat dengan secubit garam dan daun pandan sekejap.
2.       Ingat, kena sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak.

::Gula Melaka::
1.       Masak gula Melaka @ gula merah dengan air sehingga menjadi air gula yang agak pekat.

Cara Hidangan:
Bila nak hidangkan, terbalikkan sagu tadi ke dalam mangkuk, tuang santan dan diikuti oleh gula melaka.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.