Friday, January 03, 2014

Donut Gebu

Bahan2nya:
1/2 kg tepung gandum
2 sudu besar marjerin(penuh sudu besar tu yer)
1 biji telur
2 sudu besar gula 
1 gelas air suam kuku
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 paket yis kering brand mauripan (brand lain pun boleh)

Cara2nya:

  1. Larutkan yis, gula ke dlm air suam biar hingga berbuih 5 minit. Ketepikan..
  2. Gaul tepung, marjerin, telur, baking powder dan baking soda hingga berderai2.
  3. Masukkan larutkan yis tadi.
  4. Uli hingga tidak melekat di tangan. Jika melekat tabur sedikit tepung pada tangan dan dlm adunan(sikit jer tau). Kalau keras sangat baru tambah air.
  5. Uli lagi dlm 5 minit. Peram adunan dlm bekas bertutup. Jika dlm besen, tutup dgn tutup periuk atau kain selama 10 minit.
  6. Uli lagi utk buang angin dan bulat2kn seperti bola pingpong. Leperkan sikit, tekap guna acuan. Bila dah siap peram 20 minit.
  7. Goreng api sederhana dan balikkan (jika takde acuan boleh leperkan dan peram. Masa nak goreng baru buat lubang).
  8. Bila dah siap, golekkan dlm gula halus.


Topping Coklat
Bahan2nya:2 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Cara2nya:
  1. Campurkan kesemua bahan dan masak hingga likat.
  2. Sapu pada donut.


Nota:
Simpan donut dalam bekas bertutup supaya donut tu sentiasa lembut.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.