Bahan2nya:
1/2 kg tepung gandum
2 sudu besar marjerin(penuh sudu besar tu yer)
1 biji telur
2 sudu besar gula
1 gelas air suam kuku2 sudu besar marjerin(penuh sudu besar tu yer)
1 biji telur
2 sudu besar gula
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 paket yis kering brand mauripan (brand lain pun boleh)
Cara2nya:
- Larutkan yis, gula ke dlm air suam biar hingga berbuih 5 minit. Ketepikan..
- Gaul tepung, marjerin, telur, baking powder dan baking soda hingga berderai2.
- Masukkan larutkan yis tadi.
- Uli hingga tidak melekat di tangan. Jika melekat tabur sedikit tepung pada tangan dan dlm adunan(sikit jer tau). Kalau keras sangat baru tambah air.
- Uli lagi dlm 5 minit. Peram adunan dlm bekas bertutup. Jika dlm besen, tutup dgn tutup periuk atau kain selama 10 minit.
- Uli lagi utk buang angin dan bulat2kn seperti bola pingpong. Leperkan sikit, tekap guna acuan. Bila dah siap peram 20 minit.
- Goreng api sederhana dan balikkan (jika takde acuan boleh leperkan dan peram. Masa nak goreng baru buat lubang).
- Bila dah siap, golekkan dlm gula halus.
Topping Coklat
Bahan2nya:2 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
Cara2nya:
- Campurkan kesemua bahan dan masak hingga likat.
- Sapu pada donut.
Nota:
Simpan donut dalam bekas bertutup supaya donut tu sentiasa lembut.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.