Bahan2nya:
1/2 kg lala
3 sudu minyak masak untuk menumis
3 biji cili hidup ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1 inci halia diketuk
2 batang serai dibelah 4 1/2 kg lala
3 sudu minyak masak untuk menumis
3 biji cili hidup ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1 inci halia diketuk
5 sudu sos tiram
2 sudu sos tomato/sos cili
3-5 helai daun limau purut
1 biji perahan limau nipis
1 ulas bawang besar
1 biji tomato belah 4
1 gelas air…..ikut kepekatan kuah
daun bawang
garam & gula secukup rasa
Cara Penyediaannya:
1. Tumis serai hingga wangi
2. Masukkan halia dan cili hidup yang telah ditumbuk bersama bawang putih
3. Masukkan sos tiram dan sos tomato/sos cili
4. Masukkan 1 sudu gula
5. Masukkan lala
6. Masukkan bawang besar dan daun limau purut, dan kacau rata
7. Tutupkan lala dengan tudung kuali selama 2 minit
8. Buka tudung kuali…..lala tadi akan terbuka kulitnya dan sebagai petanda ia sudah masak
9. Perahkan air limau nipis
10. Nasukkan tomato
11. Rasa….dan tambahkan garam jika kurang masin (sos tiram memberi rasa masin pada masakan)
12. Hidang dengan daun bawang.
1. Tumis serai hingga wangi
2. Masukkan halia dan cili hidup yang telah ditumbuk bersama bawang putih
3. Masukkan sos tiram dan sos tomato/sos cili
4. Masukkan 1 sudu gula
5. Masukkan lala
6. Masukkan bawang besar dan daun limau purut, dan kacau rata
7. Tutupkan lala dengan tudung kuali selama 2 minit
8. Buka tudung kuali…..lala tadi akan terbuka kulitnya dan sebagai petanda ia sudah masak
9. Perahkan air limau nipis
10. Nasukkan tomato
11. Rasa….dan tambahkan garam jika kurang masin (sos tiram memberi rasa masin pada masakan)
12. Hidang dengan daun bawang.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.