Bahan2nya:
1 biji tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili giling
semangkuk kecil nenas
1 sudu kecil sos ikan1 biji tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili giling
semangkuk kecil nenas
1 biji bawang besar, potong bulat
Daung bawang untuk hiasan
Bahan untuk dicincang:
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara Penyediaan:
1. Ikan di goreng garing dalam kuali.
2. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih, dan halia yang di cincang.
3. Masukkan tomato yang dihiris kasar,kemudian masukkan sos cili.
4. Campurkan sedikit air dan biarkan mendidih.
5. Masukkan sedikit sos ikan dan nenas serta bawang besar.
6. Masukkan gula dan garam secukup rasa
7. Apabila masak, tuangkan kuah ke atas ikan dan hiaskan dengan hirisan daun bawang
1. Ikan di goreng garing dalam kuali.
2. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih, dan halia yang di cincang.
3. Masukkan tomato yang dihiris kasar,kemudian masukkan sos cili.
4. Campurkan sedikit air dan biarkan mendidih.
5. Masukkan sedikit sos ikan dan nenas serta bawang besar.
6. Masukkan gula dan garam secukup rasa
7. Apabila masak, tuangkan kuah ke atas ikan dan hiaskan dengan hirisan daun bawang
Tips:
Untuk mendapatkan rasa masam manis yang sedap, gunakan tomato ceri.
Untuk mendapatkan rasa masam manis yang sedap, gunakan tomato ceri.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.