Pages

Monday, April 13, 2015

Biskut Almond London

Bahan-Bahan:
250 gram mentega, saya gunakan jenama Anchor
450 gram tepung gandum
2 sudu teh emplex
1 1/4 cawan gula icing
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
150 gram badam, dibakar seketika dalam oven

Bahan untuk disalut
450 gram coklat masakan, saya guna jenama Bagus
1/2 sudu besar lemak sayur
Badam cincang, dibakar dlm oven /disangai seketika
Paper cup bersaiz kecil

Cara Penyediaan:
1. Ayak tepung gandum bersama emplex.
2. Pukul mentega (dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula icing sehingga sebati, kemudian masukkan telur kuning dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga kembang.
3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung dan emplex yang diayak tadi, kacau sebati.
4. Ambil sedikit doh, dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang sehingga habis adunan.
5. Bakar pada suhu 170°Celcius selama 20-25 minit.
6. Keluarkan dan sejukkan di atas redai.
7. Untuk bahan salut, gunakan kaedah double boil, panaskan coklat sehingga cair dan masukkan lemak sayur. Kacau sebati.
8. Ambil biskut yg sudah disejukkan tadi dan celup ke dalam coklat kemudian masukkan ke dalam paper cup. Sudukan sedikit coklat kedalam paper cup supaya memenuhi ruang kosong yang ada.
9. Tabur/hiaskan dengan badam cincang dan susun rapat supaya paper cup menjadi bentuk bujur apabila sejuk.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.