Bahan²nya: (120 biji saiz bsr sikit dr 50sen)
1/2 cawan gula kastor/halus
1 cawan gula perang
1 cawan mentega
1 cawan minyak
1 biji telur1/2 cawan gula kastor/halus
1 cawan gula perang
1 cawan mentega
1 cawan minyak
1 sudu besar susu segar
4 cawan tepung gandum
Secubit garam
1 sudu kecil cream of tatar
1 sudu kecil baking soda
1/2 cawan walnut cincang
2 cawan semisweet chocolate chip
1 sudu kecil esen vanila
**(kurangkan gula kastor jika guna coklat chip biasa)
Cara²nya:
1. Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati. Saya gaul guna whisk je.
2. Masukkan tepung gandum, garam, soda bikarbonat, cream of tartar, walnut dan coklat chip.
3. Adunan memang lembik... sudukan satu sudu kecil di atas dulang pembakar... jarak²kan sikit sebab nanti kukis akan mengembang sikit... dulang tak perlu gris..
4. Panaskan oven dulu. Kemudian bakar pada suhu 350°F (175°c) dalam 20-25 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven..guna api atas bawah..
5. Setelah kukis perang, angkat dan sejukkan di atas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.
1. Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati. Saya gaul guna whisk je.
2. Masukkan tepung gandum, garam, soda bikarbonat, cream of tartar, walnut dan coklat chip.
3. Adunan memang lembik... sudukan satu sudu kecil di atas dulang pembakar... jarak²kan sikit sebab nanti kukis akan mengembang sikit... dulang tak perlu gris..
4. Panaskan oven dulu. Kemudian bakar pada suhu 350°F (175°c) dalam 20-25 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven..guna api atas bawah..
5. Setelah kukis perang, angkat dan sejukkan di atas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.
Tips:
Untuk mendapatkan biskut yang tebal dan rangup, masukkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam sebelum dibakar.
Untuk mendapatkan biskut yang tebal dan rangup, masukkan ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam sebelum dibakar.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.