Monday, April 06, 2015

Butter Prawn

Bahan2 tuk egg floss:
3 biji kuning telur
Minyak untuk mengoreng

Cara2 nk buat egg floss:
1. Kuning telur dipukul & panaskan minyak. Tuangkan kuning telur tu ke dalam minyak yg panas td sambil kacau sehala kalau boleh mangkuk tu biarlah tinggi sikit supaya telur tu jatuh x putus2 & halus2. Barulah cantik. Masak sampai kaler dia kuning keemasan, minyak akan berbuih2 tp jgn risau abaikan je kacau je terus & biler dah kuning keemasan, angkat & terus toskan atas tisu supaya x byk minyak nnt..

Bahan2 untuk udang:
Udang (potong muncung & ekor dia goreng sampai separuh masak)
1/2 sudu kecil jintan manis
2 ulas bawang putih dicincang
1/4 cawan susu cair
3 tangkai daun kari
4 biji cili api dihiris
Serbuk lada sulah
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecik gula
2 sudu besar butter
2 sudu besar minyak masak

Cara2 nk masak udang:
1. Panaskan minyak & masukkan butter bila butter dah cair tumiskan bawang putih sampai wangi, masukkan daun kari, jintan manis & cili api dan goreng sampai daun kari agak garing.
2. Masukkan susu cair, lada sulah , sos ikan & gula masak hingga agak kering.
3. Kemudian masukkan udang gaul rata & tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
4. Cara nk hidang letak udang dlm pinggan & satukan dgn egg floss yg dibuat td ..

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.