Bahan2nya:
2 ekor ikan sembilang - dilumur & diperap sekejap dengan air limau kasturi untuk hilangkan bau hanyir (ikan lain pun boleh juga)
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris nipis & memanjang
1 paket kecil serbuk kari ikan babas2 ekor ikan sembilang - dilumur & diperap sekejap dengan air limau kasturi untuk hilangkan bau hanyir (ikan lain pun boleh juga)
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris nipis & memanjang
1 sudu besar cili serbuk babas
1 sudu kecil halba campur
Setangkai daun kari
1 kotak santan - 250gm
Sedikit air asam jawa
1 biji tomato - dibelah 4
6 biji kacang bendi
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam dan serbuk perasa
Cara2nya:
1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, halba campur & daun kari sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari & serbuk cili yang dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga pecah minyak dengan menggunakan api sederhana (kacau selalu).
3. Masukkan santan & air asam jawa. Biar hingga mendidih.
4. Kemudian, masukkan ikan. Tambah air mengikut kepekatan kuah yang diingini. Kecilkan api & biarkan kuah mendidih.
5. Masukkan garam, perasa, kacang bendi & tomato. Reneh seketika. Kemudian tutup api.
1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, halba campur & daun kari sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari & serbuk cili yang dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga pecah minyak dengan menggunakan api sederhana (kacau selalu).
3. Masukkan santan & air asam jawa. Biar hingga mendidih.
4. Kemudian, masukkan ikan. Tambah air mengikut kepekatan kuah yang diingini. Kecilkan api & biarkan kuah mendidih.
5. Masukkan garam, perasa, kacang bendi & tomato. Reneh seketika. Kemudian tutup api.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.