Bahan2nya:
2 ikat pucuk paku
1 biji kelapa parut (yang bersih dan putih)
10 biji bawang merah kecil (shallot)
2 genggam udang kering2 ikat pucuk paku
1 biji kelapa parut (yang bersih dan putih)
10 biji bawang merah kecil (shallot)
1 genggam cili padi
Taugeh
Air asam jawa (5-6 sudu)
Cara Penyediaannya:
1. Udang kering dibasuh, goreng tanpa minyak sehingga kering. kisar kering sehingga halus.
2. Bawang merah dimayang halus, goreng dengan minyak (jangan sampai garing). bawang ni nak blend pun boleh tapi berair la sikit.
3. cili padi dikisar kering.
4. kemudian campurkan bahan-bahan di atas bersama kelapa parut digoreng sehingga garing (jangan sampai keluar minyak).
5. celur taugeh dan pucuk paku, tos sehingga kering.
6. campurkan bahan yang telah digoreng bersama kelapa parut dengan taugeh dan pucuk paku.
7. air asam jawa, gula dan garam dimasukkan secukup rasa.
1. Udang kering dibasuh, goreng tanpa minyak sehingga kering. kisar kering sehingga halus.
2. Bawang merah dimayang halus, goreng dengan minyak (jangan sampai garing). bawang ni nak blend pun boleh tapi berair la sikit.
3. cili padi dikisar kering.
4. kemudian campurkan bahan-bahan di atas bersama kelapa parut digoreng sehingga garing (jangan sampai keluar minyak).
5. celur taugeh dan pucuk paku, tos sehingga kering.
6. campurkan bahan yang telah digoreng bersama kelapa parut dengan taugeh dan pucuk paku.
7. air asam jawa, gula dan garam dimasukkan secukup rasa.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.