Monday, April 13, 2015

Nasi Ayam Hainan

Bahan-bahan (Utk. Sekeluarga)
:: BAHAN NASI ::
4 cawan beras
Air  rebusan ayam secukupnya (saya guna sukatan mcm msk nasi biasa)
2 inci halia* - dikisar
3 ulas bawang putih* - dikisar
3 helai batang daun bawang (ambil bhgn bawah dia, yg ada buah dia tu sekali)
2 helai daun pandan
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar mentega
1 sudu besar minyak bijan
Sedikit serbuk pewarna kuning

:: BAHAN AYAM ::
(Untuk rebusan)
1 ekor ayam (saya guna yang dah siap potong)
Garam
4" halia muda - potong 1/4" setiap satu
2 tankai daun bawang - potong 1" setiap satu
1 sudu kecil sesame oil

:: BAHAN SOS AYAM ::
1 sudu besar minyak garlic (guna minyak zaitun+1 biji bawang putih tumbuk)
1 sudu kecil sesame oil
5 sudu besar light soy sauce
1 1/2 sudu besar gula
3 sudu besar air rebusan ayam

:: BAHAN SUP ::
Air Rebusan Ayam
3 ulas bawang putih - diketuk
1 sudu besar serbuk  pati ayam tumix
Garam secukup rasa

:: BAHAN CILI ::
3 biji cili burung merah - dikisar
5 biji cili merah - dikisar
Sedikit halia - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
Sedikit jus limau nipis/ kasturi
Sedikit air dari air rebusan ayam
Garam dan gula secukupnya

:: BAHAN KICAP ::
5 biji cili burung hijau - dikisar
Sedikit halia - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
Kicap lemak manis secukupnya
Air rebusan ayam secukupnya
Sedikit tepung jagung dicampurkan dgn sedikit air (utk pekatkan kuah kicap)

:: BAHAN HIASAN ::
Tomato, daun salad, timun, bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

Cara2nya:
1. Bersihkan ayam dengan menggosok kulitnya dengan garam, luar dan dalam bagi menghilangkan sebarang kekotoran.
2. Bilas. Lumurkan garam dalam dan luar. Masukkan halia dan batang daun bawang ke dalam ayam. Letakkan ayam ke dalam periuk besar dan isi dengan air setinggi 1 inci menenggelamkan ayam. Panaskan dengan api yang besar sehingga menggelegak. Sebaik menggelegak, perlahankan api bagi air mendidih perlahan selama 30 minit. Cucuk dengan chopstick di bahagian peha untuk melihat sama ada ayam sudah masak.
3. Setelah ayam masak, tutup api, keluarkan dan rendam ayam dalam air ais untuk menyejukkannya dan menghentikan proses ayam dari terus masak. Ini akan menjadikan kulitnya rangup dan isinya lembut. Buang halia dan daun bawang. Simpan air rebusan untuk kegunaan lain.

Untuk Nasi:
1. Toskan beras. Panaskan mentega dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah dikisar sampai naik bau.
2. Kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. Bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan.
3. Kacau2 sekejap, kemudian masukkan beras, sedikit garam, sedikit pewarna kuning dan air rebusan ayam. Biarkan hingga nasi masak.

Untuk Ayam:
1. Sementara nasi masak, keluarkan ayam dari ais dan lumurkan luar dan dalam dengan minyak sesame. Potong ayam untuk dihidangkan atau boleh juga dipotong dahulu sebelum melumur. Sebelum dihidang  tuang sos ayam ke atas ayam yang dipotong.

Untuk sos ayam:
1. Campurkan kesemua bahan dan masak sampai mendidih.

Untuk Kicap:
1. Campur kesemua bahan kecuali air tepung jagung. Masak sampai mendidih.
2. Kemudian masukkan sedikit air tepung jagung untuk pekatkan kuah kicap. Kepekatan kuah kicap bergantung kepada citarasa masing2.

Untuk cili sos:
1. Kisar smua bahan sehingga halus. Masak sampai mendidih.

Untuk sup:
1. Masukkan garam, serbuk pati ayam dan bawang putih ke dalam lebihan air rebusan ayam tadi. Kalau air rebusan dah berkurangan bolehlah dicampur dengan air biasa. Masak sampai mendidih. Tabur kan bawang goreng dan daun bawang sebagai hiasan.
Hidangkan nasi ayam dengan sos cili, kicap, hirisan timun, tomato dan sup. Letakkan daun sup atas ayam dan sedikit atas nasi.

NOTA:
Nasi ayam ni sedap juga dimakan bersama taugeh celur ala chicken rice shop.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.