Thursday, April 30, 2015

Pulut Kuning Kukus Versi Lemak Masin

Bahan2nya:
3 mug beras pulut (+-500 gram)
250 ml santan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
1 helai daun pandan - di potong 2
Air untuk merendam pulut - sukatan air 1 - 1 1/2 inci melebihi paras pulut

Cara2nya:
1. Beras Pulut dicuci bersih.
2. Masukkan air, serbuk kunyit dan asam gelugor ke dalam bekas dan kacau supaya serbuk kunyit larut.
3. Kemudian masukkan beras pulut dan rendam semalaman.
4. Keluarkan asam gelugor, cuci dan bilas beras dengan air paip untuk membuang sisa-sisa kunyit.
5. Didihkan air dan masukkan beras dan separuh daun pandan ke dalam pengukus, ratakan.
6. Kukus selama 15 minit atau sehingga 3 suku masak.
7. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar bersama baki daun pandan tadi.
8. Tuangkan santan yang telah dicampur dengan garam gaul rata.
9. Kemudian ratakan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus semula selama 15 - 20 minit atau sehingga masak.
10. Setelah masak, angkat & sejukkan pulut di dalam talam besar dgn segera. Jangan biarkan pulut yg sudah masak di atas kukusan. Nanti pulut akan jadi lembek. Setelah sejuk @ suam hidangkan.

TIPS
UNTUK MENDAPATKAN WARNA PULUT KUNING YANG CANTIK SEKATA
1. Rendam beras pulut bersama asam gelugor atau asam keping supaya warna melekat pada beras.
2. Kacau beras 2 atau 3 kali selama proses merendam supaya sekata.
3. Tumbuk sedikit kunyit hidup dan masukkan ke dalam beras yang di rendam(warna lebih terang).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.