Monday, May 04, 2015

Kuih Talam - Suji Gula Merah

::Bahan Lapisn Bawah::
Bahan2nya:
(A)
180gm tepung suji - tepung tak perlu basuh
450ml air - rendam tepung suji & jangan buang air

(B)
220gm gula kastor
2 biji telur
200ml santan pekat - satukan 200ml santan pekat dengan 250ml air menjadi 450ml cecair santan
250ml air
1/4 tsp pewarna kuning telur starbrand @ secukupnya

Cara2nya:
1. Rendam bahan2 A selama 30 minit (dalam periuk) - mesti rendam.
2. Satukan semua bahan2 B. Kacau rata dan tapis ke dalam periuk yg berisi bahan A.
3. Kacau rata atas api sehingga naik wap. Kukus selama 25 minit.

::Bahan Lapisan Atas::
(A)
200gm gula melaka @ gula kerek @ nissan
50gm gula merah
30gm gula pasir
500ml air

(B)
180gm tepung gandum
3 biji telur
250ml santan pekat
1/2 tsp garam
1/4 tsp pewarna coklat

Cara2nya;
1. Masak bahan A sehingga gula hancur.Tapiskan.
2. Satukan bahan B dan kacau sehingga rata.
3. Masukkan bahan A ke dalam bahan B dan tapis sekali lagi.
4. Kacau rata, masak sehingga naik wap.
5. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.

Nota:
Acuan saiz 10"x10"x3"
Telur ayam saiz A - 2 biji
                            B - 3 biji
                            C - 4 biji

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.