4 sudu besar gula pasir
4 sudu besar air
1 tin (505gm) susu pekat manis
12 biji telur ayam gred A
1 cawan air
2 penutup tudung esen vanila jenama star brand (saya guna Star Brand. klau guna jenama lain sila kurangkan sukatan sbb takut pahit)
2 sudu besar tepung kastard
Sedikit garam (1/4 sudu kecil)
Sedikit serbuk pewarna kuning
1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil (4 sudu gula + 4 sudu air). Masak sampai gula tu kekuningan (jangan perang sangat takut nnt pahit). Pastu bila dah cair dan keperang2an... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata. Ketepikan.
Simpan dalam peti ais untuk rasa yg dingin.
Gunakan telur ayam yang segar untuk membuat puding yang memerlukan telur seperti ini untuk mengelakkan bau hanyir telur.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.