1 ekor ayam bersaiz besar - dipotong 4
4 batang serai (diketuk)
2 peket kecil rempah kurma Babas
1 peket kecil rempah sup Babas
6 ketul Kiub pati ayam Knorr
Sup Bunjut Tulang Adabi
5 ulas bawang besar (pilih saiz sederhana)
6 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
Panaskan minyak. Tumis dulu 5 sekawan tu sampai naik bau.
1. Tauge (tak payah celur)
2. Daun sup dan bawang di racik-racik
3. Kacang tanah goreng..
Tips nak goreng kacang tanah.. masukkan kacang dalam kuali sebelum minyak panas.. make sure api kecik.
4. Bawang goreng
5. Ayam yang dah masak tadi tu korang racik halus-halus.
Bahan-bahan :
Cili padi - dipotong 2 supaya x meletop
Bawang putih
Limau nipis
Kicap lemak manis Cap Kipas Udang
Masuk minyak masak lepas tu terus masukkan cili padi dan bawang putih dan tutup dengan penutup..jangan tunggu minyak panas.. satgi lintang pukang korang.. meletop-letop.. angkat.. masukkan dalam pengisar..letak kicap dan perahan limau nipis..kisarrrrr..tak perlu letak air
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.