Thursday, September 29, 2011

Ayam Bakar

Bahan2:
1 ekor ayam - dipotong 12

Bahan2 Perapan:
10 ulas bawang merah
5 batang serai
1 inci halia
1 inci kunyit
1 sudu kecil jintan manis

1 sudu besar garam
7 sudu besar gula
Sedikit ajinamoto 


Cara2nya:
  1. Bersihkan ayam & tos. 
  2. Blend kesemua bahan perapan dengan sedikit air. 
  3.  Gaulkan dengan ayam dan perap semalaman atau paling cepat selama 5 jam. Bakar dengan menggunakan arang.

Tips: 
  1.  Gaul ayam dengan sedikit tepung gandum dan cuci sekali lagi untuk menghilangkan bau hanyir ayam.
  2. Masukkan ayam yang diperap ke dalam beg plastik atau bekas bertutup dan simpan di dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.