Sunday, May 31, 2015

Roti Jala


Bahan2nya:
3 cawan tepung gandum
600 ml air
1 biji telur ayam
2 sudu besar marjerin planta
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil serbuk pewarna kuning limau

Cara2nya:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam blender. Blend sampai adunan sebati.
2. Lengserkan sedikit minyak di atas kuali leper dan panaskan.
3. Cuba adunan dengan acuan roti jala. Jika menitik2 bermaksud adunan pekat. Jadi tambahkan sedikit air. Sebaliknya jika adunan yang keluar dari acuan roti jala td kembang, bermakna adunan cair. Tambahkan sedikit tepung dan blendkan semula.
4. Setelah berpuas hati dengan kepekatan adunan, kirai adunan di atas kuali leper.
5. Bila roti jala kelihatan sedikit terangkat, terus gulung dan angkat.
6. Hidangkan bersama kuah kari ayam.

Nota:
Roti jala juga sedap dimakan bersama kuah durian.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.