Saturday, January 09, 2016

Sambal Belacan Tahan Lama 3-4 bulan

Bahan2nya:
3-4 biji cili merah besar - dipotong
1 cawan cili padi merah
2-3cm belacan bakar (Nak buh byk pun boleh)
3-4 biji limau kasturi - dipotong 2 & dibuang biji

4 ulas bawang putih
1/4 cawan cuka (nak kurang @ lebih pun boleh. sekadar nak gerakkan blender)
Garam & gula secukup rasa
Sedikit ajinamoto


Cara2nya:
1. Cuci dan toskan cili. Pastikan cili, bawang putih & limau x basah semasa blender. Lap2 dg tisu dapur. Air menyebabkan sambal x tahan lama.
2. Masukkan kesemua bahan dalam satu bekas. Kacau sebati. Pastu baru blend . Jgn blender terlampau lumat sgt. X sedap nnt.
3. Dah siap. Simpan dlm peti ais tahan 3-4 bln.


Nota:
Buat nasi goreng kampung letak sambal ni sesudu semasa menumis memang meletop...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.