Bahan Untuk Kek:
6 biji telur - dibuang 2 putihnya
100gm gula halus
100gm tepung Hong Kong (Blue Key Superfine pun boleh juga)
60gm tepung jagung
50gm air sejuk (dari peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalette
75gm mentega - dicairkan
Esen vanila
Bahan Untuk Krim:
1 kotak cream cheese Philadelphia
1/2 tin susu pekat manis (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)
Bahan Untuk Topping:
1/2 kotak Kraft Cheddar Cheese - diparut
Cara2nya:
6 biji telur - dibuang 2 putihnya
100gm gula halus
100gm tepung Hong Kong (Blue Key Superfine pun boleh juga)
60gm tepung jagung
50gm air sejuk (dari peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalette
75gm mentega - dicairkan
Esen vanila
Bahan Untuk Krim:
1 kotak cream cheese Philadelphia
1/2 tin susu pekat manis (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)
Bahan Untuk Topping:
1/2 kotak Kraft Cheddar Cheese - diparut
Cara2nya:
- Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
- Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
- Sedikan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
- Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit hingga ke 1 jam, dengan kepanasan 150 darjah celcius.(saya bakar 1 jam lebih: ikut oven masing2)
- Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong ditengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
- Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
- Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
- Akhir sekali taburkan cheese Kraft yang telah diparut tadi ke seluruh kek sebagai toppingnya.(Guna mata parut yang halus).
- Masukkan dalam peti sejuk dalam 1-2 jam. Selepas itu barulah dipotong.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.