Sunday, January 12, 2014

Murtabak Mini Inti Daging

Bahan2nya:
1/2 pek kulit popia (20 biji)
3 biji telur


Bahan Untuk Inti (20 biji)
5 biji kentang - dipotong dadu
1 pek kecil rempah kari daging dan ayam Baba's

1/2 paket (200g) daging kisar brand Ramly (brand lain pon boleh) - dihancur2kan
1 labu bwg besar - dihiris
1 sudu kecil garam - agak2

2 sudu kecil gula - agak2
Air secukupnya
Minyak utk menumis


Cara2nya:
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang. Bila dah naik bau masukkan rempah kari yg dibancuh dgn sedikit air sehingga naik minyak.
  2. Masukkan daging kisar. Masak hingga daging empuk.
  3. Masukkan gula dan garam. Tekan2kan sedikit kentang biar agak hancur.
  4. Tambah air jika terlalu pekat.
  5. Bila dah masak tutup api dan sejukkan.
  6. Panaskan kuali leper atau kuali non-stick. Letak minyak sikit. Ambil 2-3 biji telur, kocak2kan dan masukkan dlm inti dan gaul sebati. Ketepikan.
  7. Amik satu keping kulit popia.
  8. Masukkan inti yang sudah digaulkan dengan telur tadi..lipat..dan masukkan dlm kuali. Terbalik2kan hingga masak.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.