Sunday, March 29, 2015

Rojak Sotong Kangkung

Bahan-bahannya :
Bahan A
1 mangkuk kecil sotong kurita (dipotong kecil)

1/2 ikat kangkung (dibersihkan dan dipotong)
1 bungkus fishcake (dipotong)
1 bungkus fishball (dipotong)
Air secukupnya
Sedikit minyak
Sedikit garam

Bahan B:
*11 - 15 tangkai cili kering (digoreng tanpa minyak)
*Sedikit lada hitam
*6 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
1/2 ketul gula melaka
Gula secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa (secukup rasa)
Sedikit tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Minyak untuk menumis
Bahan tumis (1 ulas bawang putih dan bawang merah-hiris)
Kacang tanah secukupnya

Cara Penyediaannya:
1. Kacang tanah disangai dan ditumbuk separuh hancur.... ketepikan...
2. Blend bahan bertanda * sehingga halus. Sambil itu, panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga kekuningan.

3. Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.
4. Masukkan gula melaka, gula pasir (kalau tak cukup manis), air asam jawa dan garam secukup rasa. Kacau rata. Biarkan hingga mendidih.
5. Akhir sekali, tuangkan bancuhan tepung jagung tadi untuk memekatkan kuahnya. Sebelum tutup api, test rasanya dulu.

Sambil tu boleh celurkan Bahan A:
1. Masukkan air dalam periuk dan panaskan hingga mendidih. Masukkan sedikit garam dan minyak.
2. Celurkan kangkung sebentar dan toskan.
3. Celurkan fishcake dan fishball sebentar dan toskan.
4. Celur/rebus pula sotong kurita hingga masak dan toskan.

Cara Menghidang:
Letakkan bahan-bahan yang dicelur di dalam pinggan. Tuangkan kuahnya. Taburkan kacang tanah yang telah ditumbuk.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.