Friday, May 16, 2014

Ikan Rebus

Bahan-bahan:
1 kilo Ikan Sardin @ Selayang- dibelah perut & dibersihkan
6 keping asam keping
4 sudu besar cuka
2 sudu besar garam (ikut selera masing2. kalau nak masin sikit, tambahkan garam)
Air (separuh dr ikan yg nak direbus)
Minyak (utk menggoreng ikan).

Cara Membuatnya:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.
2. Perlahankan api dan tutup periuk selama 5 minit. Lepas tu buka sedikit penutup periuk.
3. Panaskan minyak dan terus goreng ikan yg direbus tadi tanpa tambah apa2 bahan lain.
















Nota:
Sedap dimakan bersama nasi atau pulut masa panas2.
Lagi sedap jika disimpan semalaman sebelum digoreng.
Rasa ikan rebus ni sedap sebab asam garamnya dan meresap ke dalam daging ikan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.