200gm mee sanggul - direndam dgn air panas
12 pcs cendawan kering - dibersihkan dan direndam dlm semangkuk air
300gm ayam - dipotong kecil
4 ulas bawang putih - diketuk
5 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu teh lada putih
1/2 sudu teh lada hitam
2 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 1 mangkuk air
2 biji telur
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Cara2nya:
- Tumis bawang putih dgn sedikit minyak masak.
- Masukkan lada putih dan lada hitam.
- Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam agak masak.
- Masukkan kicap dan sos tiram.
- Masukkan cendawan bersama-sama air rendamannya sekali. Kuatkan api dan biarkan kuah mendidih.
- Kemudian tambahkan air dan biar sehingga ayam dan cendawan lembut.
- Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau hingga agak likat. Perasakan garam dan gula.
- Masukkan mee dan kacau rata. Boleh tambah air jika perlu.
- Akhir sekali, pecahkan telur tetapi jangan dikacau. Hidangkan bila telur sudah mula mengeras sedikit.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.