Tuesday, March 04, 2014

Ikan Kembung Masak Asam

Bahan2nya:
6 ekor ikan kembung - dibersihkan
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3/4 inci halia
1/2 inci kunyit
5 biji cili padi merah (boleh diganti dengan cili merah)
Sedikit cili padi hijau
Sedikit bawang besar - dipotong wedges
3 keping asam keping
Garam, gula dan ajinamoto secukup rasa
1 batang serai - diketuk

Cara2nya:
  1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, kunyit dan cili padi.
  2. Satukan ikan, asam keping, serai, sedikit air dan bahan kisar dalam periuk.
  3. Masak sehingga mendidih. Masukkan cili padi hijau dan bawang besar dipotong wedges. Biarkan seketika. Sesuaikan rasa garam, gula dan ajinamoto.
  4. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.