Bahan2nya:
Bahan A
1/2 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan minyak @ 1 cawan mentega cair
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat manis
Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum - diayak
1 sudu teh soda bikarbonat - diayak
1 sudu teh baking powder - diayak
Bahan C
3 biji telur
Bahan A
1/2 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan minyak @ 1 cawan mentega cair
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat manis
Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum - diayak
1 sudu teh soda bikarbonat - diayak
1 sudu teh baking powder - diayak
Bahan C
3 biji telur
Cara2nya:
- Campurkan kesemua Bahan A ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut dan biarkan bancuhan tadi suam.
- Sementara menunggu bancuhan tadi suam, ayak tepung, soda bikarbonat & baking powder.
- Blend telur hingga kembang dan letak tepi.
- Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A dan gaul sebati.
- Kemudian, masukkan Bahan C dan kacau sebati dengan menggunakan whisk.
- Tuang ke dalam loyang yang telah di lengser dengan minyak/ lapik dengan kertas minyak.
- Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1 @ 1 1/2 jam di dalam kukusan yang telah dipanaskan.
- Angkat dan sejukkan.
GANACHE SIMPLE
Bahan2nya:
3/4 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
3/4 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
Cara2nya:
Nota:
Kaedah menggunakan minyak sbg menggantikan butter adalah utk menghasilkan ganache yg berkilat. Dan juga kek yg dihias dgn ganache ni ganachenya tak mengeras @ berkeping bila diletak di dlm peti ais.
- Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan di atas api kecil sehingga semua larut.
- Biarkan seketika baru dicurah atas kek.
Nota:
Kaedah menggunakan minyak sbg menggantikan butter adalah utk menghasilkan ganache yg berkilat. Dan juga kek yg dihias dgn ganache ni ganachenya tak mengeras @ berkeping bila diletak di dlm peti ais.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.