250gm UHT Whipping Cream (Dairy fresh cream) - saya guna jenama Anchor
250gm cream cheese - saya guna jenama Anchor
200ml susu pekat manis - kurangkan kalau tak suka manis
Bahan B:
Syrup coklat jenama Hershey's (nak guna perisa strawberry pun boleh)
Biskut Marie/ Oreo - dihancurkan
Bahan2 Hiasan:
Coklat chips, kekacang/ badam/ walnut (disangrai), cheddar cheese (disagat/diparut)
Cara2nya:
- Pukul cream cheese hingga lembut. Masukkan susu pekat. Putar hingga rata kemudian masukkan pula UHT Whipping Cream. Putar lagi hingga bercampur rata.
- Ambil bekas & ceduk 1 senduk adunan cheese & tuang ke dalam bekas.
- Letak biskut yang dihancurkan tadi.
- Kemudian picitkan syrup Hershey's & ratakan.
- Taburkan coklat chips.
- Ulang step diatas sehingga habis.
- Untuk lapisan atas sekali, tuang adunan cheese.
- Taburkan bahan hiasan mengikut kreativiti.
- Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.