1 ekor ayam - dipotong 14 & digoreng separuh masak.
2 sudu kerisik
1 cawan santan pekat
1 mangkuk bawang goreng - ditumbuk lumat
1 cawan kicap
1 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
3 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
Gula dan ajinamoto secukup rasa
Cara2nya:
- Kisar bahan yang bertanda (*).. tumiskan sehingga kekuningan.
- Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis dan cili kisar. Tumis sehingga naik minyak.
- Masukkan pula bawang goreng tumbuk, santan, kerisik, kicap, gula dan ajinamoto.
- Masukkan ayam dan gaul sehingga rata.
- Sedia dihidangkan..
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.