Monday, July 14, 2014

Kek Lumut Kukus

Bahan2nya:
(Loyang 8 x 8)
10 biji telur gred A
450gm mentega berkualiti tinggi (Golden Churn/Achor)
3/4 cawan gula kastor
2 cawan nestum - dikisar halus
1 cawan serbuk almond
1 cawan serbuk horlicks
1 cawan tepung hongkong - diayak
2 sudu kecil esen vanila
1 botol besar (60ml) pes pandan
1 cawan susu pekat manis

Cara2nya:
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (alaskan loyang dengan kertas minyak jika suka)
  2. Pukul mentega bersama gula halus dan esen vanila hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna kelajuan perlahan). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu pekat dan pes pandan. Putar hingga sebati.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang-selikan dengan horlicks, serbuk almond dan nestum. Kacau sebati.
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dengan kertas foil yang sudah disapukan sedikit mentega (supaya permukaan kek tidak melekat pada kertas foil).
  7. Kukuskan selama 4 jam. Tambah air panas dalam pengukus jika air hampir kering.
  8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.