500 gm daging batang pinang
3 biji ubi kentang - potong 2 atau 4 (bergantung pada saiz ubi kentang)
4 cawan santan pekat
1 peket rempah kari daging babas
2 sudu cili kisar
3 cm halia
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang kulit kayu manis
2 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 pelepah daun kari
Sedikit air asam jawa
Cara2nya:
1. Bersihkan daging dan potong kecil-kecil, kupas semua ubi kentang dan dipotong 4. Kupas semua bawang, halia dan dimayang halus-halus.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang, halia, daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan kacau sampai bawang layu. Kemudian bancuh rempah kari dengan sedikit air dan masukkan ke dalam periuk. Masukkan juga cili kisar dan air asam jawa. Kacau dan biarkan sampai rempah terbit minyak dan menjadi wangi.
3. Masukkan santan dan daging, biarkan kuah mendidih barulah masukkan ubi kentang dan garam. Kacau kuah dan masak sehingga daging serta ubi kentang empuk.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.