Bahan2nya:
360 gm tepung gandum
1
sudu teh baking powder
1
sudu teh soda bikarbonate
1
sudu teh garam
2
sudu besar serbuk koko
1
cawan minyak jagung
2
biji telur A
1
cawan buttermilk - (campurkan 1 cawan full milk + 1 sdb cuka
apple cider. Biarkan selama 10 minit)
2
sudu teh esen vanilla
1
sudu besar pewarna merah - ini bergantung pada pewarna yang digunakan
1
sudu teh cuka masakan
1/2
cawan air kopi / Nescafe panas - mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab
Cara2nya:
- Panaskan oven pada suhu 160C - 170C bergantung pada kepanasan oven.
- Sediakan 2 loyang, sapukan mentega dan letakkan lapik kek. Ketepikan.
- Dalam bekas, satukan dan ayak tepung, baking powder, soda, serbuk koko dan garam. Ketepikan.
- Dalam bekas yang besar, satukan gula dan minyak.
- Tambahkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk atau spatula.
- Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan.
- Tambahkan bahan tepung yang diayak tadi sedikit demi sedikit dan gaul adunan sehingga rata.
- Tuang adunan sama banyak dalam 2 loyang.
- Bakar dalam ketuhar selama 45 hingga 60 minit atau sehingga kek benar2 masak.
- Cucuk di tengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak. Jika lidi keluar bersih dan licin, ini bermakna kek telah dibakar sempurna, jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
- Sejukkan kek atas redai setelah masak.
- Setelah kek tadi sejuk, bolehlah lapiskan kek tadi dengan aising krim keju dan guna aising yang sama untuk topping kek.
Aising Krim Keju Lembut &
Meleleh
Bahan2nya:
150
gm krim keju
30
gm mentega tanpa garam
60
gm gula aising
1
sudu teh esen vanilla
1
sudu teh paste Lemon
Cara2nya:
- Pukul krim keju dan gula hingga kembang.
- Masukkan mentega, esen vanilla dan lemon paste.
- Pukul sebati.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.