Sunday, January 12, 2014

Red Velvet Moist Versi Bakar

Bahan2nya:
360 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
400 gm gula halus
1 cawan minyak jagung
2 biji telur A
1 cawan buttermilk - (campurkan 1 cawan full milk + 1 sdb cuka apple cider. Biarkan selama 10 minit)
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah - ini bergantung pada pewarna yang digunakan
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi / Nescafe panas - mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab

Cara2nya:
  1. Panaskan oven pada suhu 160C - 170C bergantung pada kepanasan oven.
  2. Sediakan 2 loyang, sapukan mentega dan letakkan lapik kek. Ketepikan.
  3. Dalam bekas, satukan dan ayak tepung, baking powder, soda, serbuk koko dan garam. Ketepikan.
  4. Dalam bekas yang besar, satukan gula dan minyak.
  5. Tambahkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk atau spatula.
  6. Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan.
  7. Tambahkan bahan tepung yang diayak tadi sedikit demi sedikit dan gaul adunan sehingga rata.
  8. Tuang adunan sama banyak dalam 2 loyang.
  9. Bakar dalam ketuhar selama 45 hingga 60 minit atau sehingga kek benar2 masak.
  10. Cucuk di tengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak. Jika lidi keluar bersih dan licin, ini bermakna kek telah dibakar sempurna, jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
  11. Sejukkan kek atas redai setelah masak.
  12. Setelah kek tadi sejuk, bolehlah lapiskan kek tadi dengan aising krim keju dan guna aising yang sama untuk topping kek.



Aising Krim Keju Lembut & Meleleh
Bahan2nya:
150 gm krim keju
30 gm mentega tanpa garam
60 gm gula aising
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh paste Lemon

Cara2nya:
  1. Pukul krim keju dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan mentega, esen vanilla dan lemon paste.
  3. Pukul sebati.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.