Bahan2nya:
500 gm daging batang pinang
1 sudu besar cili boh
3 ulas bawang putih - dketuk
1 biji bawang besar - dipotong 6
4 cili padi - diketuk
4 sudu besar sos cili
1 biji buah tomato - dipotong 6
Daun bawang - tabur di atas daging
Sedikit pewarna merah star brand
Sedikit pewarna merah star brand
Sedikit air
Sedikit minyak
Cara2nya:
- Daging dibersihkan kemudian direbus dengan sedikit pewarna merah hingga empuk. Angkat dan hiris daging tadi nipis2.
- Masukkan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali.
- Goreng daging tadi goreng sekejap dengan api perlahan (jangan garing sangat). Angkat daging dan masukkan ke dalam pinggan, ketepikan.
- Tumiskan pula cili boh, bawang putih dan bawang besar. Kacau sehingga layu. Kemudian masukkan daging tadi. Kacau hingga rata.
- Masukkan semua sos dan sedikit air. Bila kuah mendidih masukkan buah tomato dan cili padi.
- Kacau seketika dan tutup api. Taburkan daun bawang diatas daging dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.