1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
1 1/2 inci halia - diketuk
2 sk serbuk pati ayam @ 1 kiub pati ayam
300gm isi ayam @ 1/4 ekor ayam
sedikit garam
1 liter air
:: GARNISH ::
lada merah
daun bawang n daun sup
sedikit minyak bijan
:: AKSESORI TAMBAHAN ::
ikan bilis goreng & kacang goreng
lada jeruk
telur masin
Cara2nya:
- Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
- Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. Tambah lagi air jika ingin bubur lebih kembang.
- Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
- Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup.
- Titiskan sikit dgn minyak bijan. Sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap..
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.