Wednesday, June 15, 2011

Kek Pisang Kukus

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh (rata) baking powder
1 sudu teh (rata) soda bikarbonat
4 biji telur gred A
1 cawan pisang dilecek (guna dalam 4 biji pisang)
¾ cawan minyak masak (boleh digantikan dengan ¾ cawan mentega, dicairkan dan disejukkan)
1 sudu teh esen pisang
¾ cawan gula
Secubit garam

Cara-cara
1.       Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2.       Pisang dilecek halus dan digaul dengan soda bikarbonat dan garam.
3.       Pukul telur bersama gula, masukkan minyak masak atau mentega cair.
4.       Kemudian masukkan tepung dan esen pisang. Gaul rata dan kemudian tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan mentega atau minyak masak.
5.       Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.

Nota:
Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu dan penutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh ke atas permukaan kuih.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.