Saturday, July 30, 2011

Sotong Masak Asam

Bahan:
10 ekor sotong saiz sederhana
*Sotong dibersihkan dan dibuang kulitnya supaya kuah tak merah
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 - 2 btg serai - dititik
3 biji cili api hijau - diketuk (ikut kesesuaian)
1 liter air
1 keping asam gelugor @ asam keping
Garam & gula secukup rasa

Cara-caranya:
1.       Rebus air bersama bawang putih & serai hingga mendidih.
2.       Setelah mendidih masukkan sotong bersama asam gelugor, gula dan garam.
3.      Biarkan seketika hingga sotong empuk, kemudian masukkan bawang besar & cili api.
4.       Setelah bawang besar & cili api layu sedikit, tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.