10 ekor sotong saiz sederhana
*Sotong dibersihkan dan dibuang kulitnya supaya kuah tak merah
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 ulas bawang putih - dicincang halus
1 - 2 btg serai - dititik
3 biji cili api hijau - diketuk (ikut kesesuaian)
1 keping asam gelugor @ asam keping
Garam & gula secukup rasa
Cara-caranya:
1. Rebus air bersama bawang putih & serai hingga mendidih.
2. Setelah mendidih masukkan sotong bersama asam gelugor, gula dan garam.
3. Biarkan seketika hingga sotong empuk, kemudian masukkan bawang besar & cili api.
4. Setelah bawang besar & cili api layu sedikit, tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.