Bahan2:
1 ekor ayam kampung @ ayam pencen - dipotong 12
5 ulas bawang merah - (dikisar halus)
2 ulas bawang putih - (dikisar halus)
3 batang serai - (dihiris halus)
Halia sebesar ibu jari - (dikisar halus)
Kunyit hidup sebesar jari kelingking - (dikisar halus)
Cili kering sebanyak 20 keping - (dikisar halus)
2 biji kelapa (santan pekat)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 ekor ayam kampung @ ayam pencen - dipotong 12
5 ulas bawang merah - (dikisar halus)
2 ulas bawang putih - (dikisar halus)
3 batang serai - (dihiris halus)
Halia sebesar ibu jari - (dikisar halus)
Kunyit hidup sebesar jari kelingking - (dikisar halus)
Cili kering sebanyak 20 keping - (dikisar halus)
2 biji kelapa (santan pekat)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 sudu besar kerisik (optional - kalau letak, rendang akan berwarna sedikit gelap & rasa pun akan berbeza sedikit)
1 helai daun kunyit - dihiris halus
Cara-caranya:
1. Masukkan ayam bersama2 santan, serai & bahan2 yg telah dikisar halus.
2. Masak dgn api kecil (sebab nak bagi empuk ayam kampung @ pencen tadi).
3. Bila kuah dah mengelegak, masukkan garam & gula secukup rasa.
4. Kacau sekali sekala sampai kering (Ingat.. jangan biar kuah tu kering sendiri. Kalau hangit sedikit pun rendang tadi dah x sedap).
5. Bila agak2 dah nak masak, masukkan hirisan daun kunyit & gaul rata.
6. Lepas tu hidang sama lemang atau ketupat pulut atau makan dengan nasi panas2.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.