Bahan2nya: (untuk 3 - 4 orang)
½ ekor ayam (1kg)
3 biji bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
½ inci halia - dikisar
½ inci kunyit - dikisar
½ inci lengkuas - dikisar
2 batang serai - dikisar
1 sudu kecil ketumbar - dikisar
1 sudu kecil jintan manis - dikisar
8 biji cili padi hijau - dikisar (pedas ikut suka)
2 sudu besar santan pekat (optional)
1 sudu besar madu
Garam, gula dan ajinamoto secukup rasa
Daun pandan - pilih yang besar2 dan panjang supaya mudah bila nak membalut ayam
Cara2nya:
½ ekor ayam (1kg)
3 biji bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
½ inci halia - dikisar
½ inci kunyit - dikisar
½ inci lengkuas - dikisar
2 batang serai - dikisar
1 sudu kecil ketumbar - dikisar
1 sudu kecil jintan manis - dikisar
8 biji cili padi hijau - dikisar (pedas ikut suka)
2 sudu besar santan pekat (optional)
1 sudu besar madu
Garam, gula dan ajinamoto secukup rasa
Daun pandan - pilih yang besar2 dan panjang supaya mudah bila nak membalut ayam
Cara2nya:
- Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
- Gaul bahan2 yang dikisar dengan ayam, madu, santan, garam, gula dan ajinamoto.
- Perap ayam selama 2 - 3 jam agar rempah meresap ke dalam ayam tadi.
- Selepas 2 - 3 jam, bolehlah buat poket dengan daun pandan dan masukkan ayam ke dalam poket tu. Balut ayam dengan daun pandan. Cara membungkusnya macam nak buat ketupat palas.
- Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dengan lidi supaya ayam tak terkeluar masa menggoreng nanti. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
- Siap bungkus, goreng hingga kuning keemasan dengan menggunakan api sederhana.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.