1 kilo udang - dibersih dan ditoskan
1 senduk cili kisar
1 biji bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
1inci halia - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
½ inci lengkuas - dikisar
2 batang serai - dikisar
Garam dan gula secukup rasa
1 kpg asam keping
1 helai daun kunyit - dihiris halus
Minyak utk menumis
Cara2nya:
1. Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan bahan2 kisar hingga wangi.
2. Masukkan santan, garam, gula dan asam keping. Gaul rata, tambah sedikit air dan masak hingga mendidih.
3. Masukkan udang dan gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.
4. Masukkan daun kunyit yang dihiris halus, kacau seketika dan matikan api.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.