½ kg ikan pari (boleh digantikan dgn ikan lain)
5 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 biji tomato - dibelah empat
Sedikit kacang bendi
Air asam jawa
5 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 biji tomato - dibelah empat
Sedikit kacang bendi
Air asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula
Minyak untuk menumis
Minyak untuk menumis
Bahan Untuk Dikisar:
5 tangkai cili kering - boleh +/- bergantung kepada citarasa masing2
4 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
½ inci halia
½ inci kunyit
4 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
½ inci halia
½ inci kunyit
Sedikit belacan bakar
Cara2nya:
Cara2nya:
1. Ikan dipotong dan dibersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan hingga mendidih.
4. Kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan.
5. Masukkan ikan dan perasakan garam dan gula. Biarkan ia sehingga mendidih.
6. Akhir sekali, masukan tomoto dan kacang bendi. Biar seketika dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.