Wednesday, February 01, 2012

Ikan Merah Kukus

Bahan2nya:
2 ekor ikan merah saiz sederhana - kalau ikan kecil guna 3 - 4 ekor
3 helai daun bawang - potong bulat bahagian bawahnya yang warna putih/hijau muda tu, x yah amik daunnya)
Segenggam daun ketumbar
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang putih - dimayang nipis
1 inci halia - dihiris nipis
2 - 3 titik minyak bijan
1 batang cili merah - dipotong
Secubit garam

Cara2nya:
  1. Ikan dikelar-kelar dan dilumur sedikit garam.
  2. Masuk dalam pinggan tahan panas. Lumurkan sos tiram pada ikan dan curahkan kicap cair.
  3. Taburkan halia dan bawang putih. Kalau boleh, masukkan ke celah-celah ikan yang dikelar tadi (kedua2 belah).
  4. Tabur daun bawang, daun ketumbar dan cili merah potong ke atas ikan.
  5. Akhir sekali titiskan minyak bijan ke atas ikan dan kukus selama 20 minit atau hingga ikan masak.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.