2 ekor ikan merah saiz sederhana - kalau ikan kecil guna 3 - 4 ekor
3 helai daun bawang - potong bulat bahagian bawahnya yang warna putih/hijau muda tu, x yah amik daunnya)
Segenggam daun ketumbar
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang putih - dimayang nipis
1 inci halia - dihiris nipis
2 - 3 titik minyak bijan
1 batang cili merah - dipotong
Secubit garam
Cara2nya:
- Ikan dikelar-kelar dan dilumur sedikit garam.
- Masuk dalam pinggan tahan panas. Lumurkan sos tiram pada ikan dan curahkan kicap cair.
- Taburkan halia dan bawang putih. Kalau boleh, masukkan ke celah-celah ikan yang dikelar tadi (kedua2 belah).
- Tabur daun bawang, daun ketumbar dan cili merah potong ke atas ikan.
- Akhir sekali titiskan minyak bijan ke atas ikan dan kukus selama 20 minit atau hingga ikan masak.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.