4 keping ikan tenggiri
** dicuci bersih, gaulkan dengan garam dan kunyit. Kemudian goreng hingga kuning keemasan, angkat , toskan minyaknya dan ketepikan.
2 batang serai - dititik
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk
2 sudu besar asam jawa - diramas dengan sedikit air
1 kiub ikan bilis
2 batang serai - dititik
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk
2 sudu besar asam jawa - diramas dengan sedikit air
1 kiub ikan bilis
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar:
3 cm halia
10 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai - ambil bahagian bawah sahaja
**Kesemua bahan di atas dikisar dengan sedikit air
3 cm halia
10 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai - ambil bahagian bawah sahaja
**Kesemua bahan di atas dikisar dengan sedikit air
Cara2nya:
- Tumis bahan2 yang dikisar hingga wangi. Masukkan serai yang telah dititik dan tambahkan air asam jawa secukupnya. Biar hingga kuah merenih.
- Masukkan lada hitam dan kiub ikan bilis, biar sehingga mendidih.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ikan yang telah di goreng tadi. Masak selama 20 minit agar ikan meresap kuah dan kuah kering sedikit.
- Angkat dan sedia dinikmati bersama nasi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.