4 keping hirisan ikan tenggiri - dicuci dan dibersihkan
5 biji cili padi hijau - dibelah 2
2 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis
1 biji bawang besar - dihiris halus
4 ulas bawang putih - diketuk
½ inci halia - diketuk
5 biji cili padi hijau - dibelah 2
2 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis
1 biji bawang besar - dihiris halus
4 ulas bawang putih - diketuk
½ inci halia - diketuk
½ inci kunyit hidup - diketuk
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Secubit gula
Cara2nya:
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Secubit gula
Cara2nya:
- Masukkan air secukupnya (anggaran 3 ½ cawan), bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, halia, asam gelugor dan kiub ikan bilis ke dalam periuk.
- Kacau dan masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan dan cili padi hijau. Perasakan garam dan gula.
- Masak dengan api perlahan hingga ikan masak. Hidangkan bersama nasi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.