Friday, February 03, 2012

Singgang Ikan Tenggiri

Bahan2nya:
4 keping hirisan ikan tenggiri - dicuci dan dibersihkan
5 biji cili padi hijau - dibelah 2
2 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis
1 biji bawang besar - dihiris halus
4 ulas bawang putih - diketuk
½  inci halia - diketuk
½ inci kunyit hidup - diketuk
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Secubit gula

Cara2nya:
  1. Masukkan air secukupnya (anggaran 3 ½ cawan), bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, halia, asam gelugor dan kiub ikan bilis ke dalam periuk.
  2. Kacau dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan dan cili padi hijau. Perasakan garam dan gula.
  4. Masak dengan api perlahan hingga ikan masak. Hidangkan bersama nasi.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.