Saturday, February 11, 2012

Pindang Ikan Bawal

Bahan2nya:
2 ekor ikan bawal putih bersaiz sederhana
2 ulas bwg merah - ditumbuk
1 ulas bwg putih - ditumbuk
1 ulas bwg besar - dibelah 6
5 biji cili padi - ditumbuk
1 inci kunyit hidup - ditumbuk
1 btg serai - diketuk
1 inci halia - dihiris
1 helai daun kunyit - dikoyak2kan
2 keping asam keping
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara2nya:
  1. Masukkan 1 mangkuk air dlm periuk dan didihkan.
  2. Bila air dah didih masukkan semua bahan tumbuk, bwg besar, serai, daun kunyit, halia & asam keping.
  3. Reneh guna api sederhana sehingga semua bahan mesra. Kemudian, masukkan ikan. Tutup periuk & biar ikan masak sempurna.
  4. Bila ikan dah masak, masukkan garam & sedikit lagi asam jawa.
  5. Gaul perlahan2 utk mengelakkan ikan hancur.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.