Bahan2nya:
3 keping ikan merah
2 ulas bawang merah - ditumbuk halus
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inci halia - ditumbuk halus
Pekakas menumis (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkiih)
1 bunjut sup bunjut adabi
2 biji ubi kentang - setiap 1 dibelah 4
1 batang saderi - dihiris menyerong
Sedikit serbuk pati ayam
Garam dan serbuk perasa
Serbuk lada putih - ikut suka
Cara2nya:
- Bersihkan ikan dan ketepikan.
- Tumis perkakas menumis bersama bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau.
- Setelah garing sikit, masukkan air, sup bunjut, pati ayam dan ubi kentang. Biar sehingga mendidih.
- Masukkan ikan dan batang saderi.
- Perasakan garam dan serbuk perasa.
- Setelah ubi kentang tadi empuk, bolehlah ditutup api.
- Tabur hirisan daun sup dan bawang goreng.
Nota:
Kalau nak rasa sedap sikit, bolehlah masukkan sedikit serbuk lada putih. Kalau dalam pantang, x payah letak ubi kentang.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.