Sunday, February 12, 2012

Sup Ikan Merah

Bahan2nya:
3 keping ikan merah
2 ulas bawang merah - ditumbuk halus
1 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inci halia - ditumbuk halus
Pekakas menumis (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkiih)
1 bunjut sup bunjut adabi
2 biji ubi kentang - setiap 1 dibelah 4
1 batang saderi - dihiris menyerong
Sedikit serbuk pati ayam
Garam dan serbuk perasa
Serbuk lada putih - ikut suka

Cara2nya:

  1. Bersihkan ikan dan ketepikan.
  2. Tumis perkakas menumis bersama bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau.
  3. Setelah garing sikit, masukkan air, sup bunjut, pati ayam dan ubi kentang. Biar sehingga mendidih.
  4. Masukkan ikan dan batang saderi.
  5. Perasakan garam dan serbuk perasa.
  6. Setelah ubi kentang tadi empuk, bolehlah ditutup api.
  7. Tabur hirisan daun sup dan bawang goreng.

Nota:
Kalau nak rasa sedap sikit, bolehlah masukkan sedikit serbuk lada putih. Kalau dalam pantang, x payah letak ubi kentang.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.